zaterdag 20 april 2013

Clunypedia

De digitale vloedgolf van vrij beschikbare informatiebronnen houdt aan. Na Wikipedia, Wiktionary en hoe al die zaken ook nog meer mogen heten kregen we een uitnodiging voor een dagje uit ter introductie van een nieuw product, Clunypedia.

Dit had ik gisteren nog op mijn scherm....
 Nou was die introductie wat mij betreft maar bijzaak; het dagje uit was voor ons de hoofdschotel van deze aanbieding, en Clunypedia namen we dan wel op de koop toe. De dag begon ontegenzeglijk erg Frans. De bus zou om 8h30 vanuit Cluny vertrekken, dus wat doe je dan: je zorgt ruim op tijd aanwezig te zijn, en moet dan dus ruim 3 kwartier, tot 9h00 blauwbekkend staan wachten tot de laatste deelnemers van de 37 (na een aantal telefoontjes van de reisleidster) het zich verwaardigden gezellig koutend richting bus te komen wandelen. Maar goed, uiteindeijk reden we dan toch om 9h00 van het parkeerterrein af, richting Berzé-la-Ville.


Chapelle des Moines - Berzé-la-Ville
Onderweg werd uitgelegd wat Clunypedia voorstelde: het ging om een digitale database van "Sites Clunsiens", oproepbaar vanaf een kaart op een scherm met allerlei zoekcriteria. Er kon geselecteerd worden op bouwjaar (alle kerken gebouwd vóór 1300 bijvoorbeeld) of onderwerp (kerken, abdijen, wijngaarden, dekenaten bijvoorbeeld). Tijdens de rit hield één van de presentatoren een tablet omhoog, toonde een kaart van Frankrijk, waarop hij ter illustratie inzoomde op het gebied waar we in rond reden, terwijl hij als zoekcriterium dekenaat gebruikte en waarna hij vervolgens de gegevens over de voormalige doyenné van Chazelle op het scherm toverde. De nadruk lag vooral op het netwerk van cluniziënzer sites, een uitgebreide collectie van kerken, kloosters, landbouwgebieden en musea die verspreid door heel Europa (dus buiten Frankrijk ook in Duitsland, Engeland en Zwitserland bijvoorbeeld) liggen.


Christ en Gloire in de Chapelle-des-Moines - Berzé-la-Ville
Eenmaal thuisgekomen probeerden we de getoonde demonstratie te reproduceren; helaas werkte de software niet onder (mijn versie van) Internet Explorer - toch nog steeds de meest gebruikte browser -, maar in Firefox werkte het wel. Daarnaast bleken er nog één of meer (overigens erg interessante) apps beschikbaar te zijn, maar voor een digitale dinosaurus zoals ik ben, zonder mobieltje, i-pad, i-pod, i-phone, tablet, notebook, laat staan smart phone was dit net één brug te ver. Het hele project is nog volop in ontwikkeling, dus verwacht geen volledig overzicht van clunisiënzer sites! Terwijl ik dit schrijf, wilde ik de link naar Clunypedia.com even toevoegen, maar wat gisteren wel ging, lukte me vandaag niet meer. Laten we het voorlopig maar even op een kinderziekte van een nieuw product houden. Het systeem wil me laten inloggen op een aantal app sites waar ik nog nooit van gehoord heb!


De apsis van de Chapelle-des-Moines - Berzé-la-Ville
Maar goed, zoals gezegd was voor mij Clunypedia een aardige bijkomstigheid. Het eerste bezoek van de dag gold de Chapelle des Moines in Berzé-la-Ville, die we weliswaar al kenden, maar waar de fresco's in die kapel van dusdanige kwaliteit zijn dat die een herbezoek meer dan rechtvaardigen. Prettige bijkomstigheid: er hangen in de kapel overal bordjes met verboden te fotograferen, maar toen ik van buiten de kapel een plaatje van de deuropening met een glimp van de fresco's wilde knippen, werd ik door degene die de lezing in de kapel gaf bijna naar binnen geduwd met de boodschap : "maak foto's, maar pas op, je krijgt problemen met tegenlicht". Dat was tegen geen dovemanssoren gezegd, en hoewel ikzelf niet wilde flitsen omdat dat invloed kan hebben op de kleuren, reden waarom je in veel musea wel mag fotograferen maar dan wel zonder flits, was ik één van de weinigen die die zelfdiscipline opbracht; al gauw vlogen de flitslichten je om de oren. Ik had nu dus eindelijk een felbegeerde fotoreportage van dit kunstwerk kunnen maken, die te bekijken is door hier te klikken.


Domaine des Vignes du Maynes - Cruzille
Na dit bezoek kon wat mij betreft de dag niet meer stuk. Het volgende bezoek gold een wijngaard in Cruzille (Domaine des vignes du Maynes) die rond 1140 al wijn produceerde voor en onder leiding van de monniken van de abdij in Cluny (het Domaine is te vinden op Clunypedia). Van de wijngaard zagen we weinig of niets, maar de dégustation was, voor wat betreft hun biologische witte wijn tenminste, zeer geslaagd (hoewel ook zeer aan de prijs).
Na dit intermezzo werd ons een mâchon (vrij vertaald een snelle hap, maar van beduidend hogere kwaliteit dan een patatje oorlog!) aangeboden door twee gerenommeerde restaurants uit Cluny met wijn uit een uitstekende cave in Bray in het lavabo des moines in de abdij van Cluny, waarna een bezoek volgde aan het Musée Ochier en het grote transept van Cluny III.


Kapiteel in het grote transept van Cluny III

Tenslotte was er nog gelegenheid tot het beklimmen van de Tour de Fromages, met een prachtig panorama over Cluny en een indrukwekkend virtueel uitzicht over Cluny op een scherm, met daar overheen geprojecteerd een reconstructie van de abdij zoals die tot eind 18de eeuw Cluny beheerste, en een bezichting van het Maison des Dragons aan 8 Rue de la Barre, een huis dat volop in staat van restauratie verkeert en waar op de muren een paar 14de of 15de eeuwse wandschilderingen zijn ontdekt.
's Avonds was er dan nog de officiële presentatie van Clunypedia, maar wij hielden het na dit redelijk zware programma rond 17h30 voor gezien. Clunypedia hebben we inmiddels thuis zelf bekeken. Het ziet er zeker interessant uit, maar om daarvoor nou een smart phone aan te schaffen? Dat gaat me toch net iets te ver!

Het laatste model smartphone

Geen opmerkingen:

Een reactie posten