woensdag 20 november 2013

Vluchten kan niet meer

Jaren geleden, in mijn wilde jaren, schijn ik ooit bekend te zijn geweest bij de BVD (de Binnenlandse Veiligheidsdienst) wegens vermeend extreem-linkse sympathieën. Kan ik er wat aan doen dat ik niet met mijn rechterhand kan schrijven? Aangezien ik met de jaren niet alleen mijn wilde maar ook mijn tamme haren ben kwijtgeraakt, nam ik aan dat ik als gevaar voor de Binnenlandse Veiligheid was afgeschreven, en dat inmiddels alle zoek- en opsporingsacties al geruime tijd gestaakt zijn.

Rue Filaterie - Cluny
Tot.... dinsdag 13(!) augustus in Cluny. Eerst hoorde ik een drone overkomen, maar daar kon ik nog bijtijds voor wegduiken. Toch kregen ze me, net na de lunch rond een uur of een, alsnog in de smiezen. Onze nationale spionnen gebruiken geen burgerauto's meer, nee, ze rijden open en bloot rond in auto's met een camera op het dak, op zoek naar gevluchte dissidenten. En ze noemen zich nu ook anders, de AIVD, maar ik heb ze door, hoor, die snaken!
Ik zit nu, na twee keer gesignaleerd te zijn geweest, met angst en beven te wachten op de klop op de deur...

Rue Porte de Paris - Cluny
En aangezien ze me nu toch weten te vinden, dit is mijn onderduikadres : La Tuilerie de Chazelle, 71460 Cormatin - Frankrijk.

maandag 23 september 2013

Een vergissing van de bank in uw voordeel

Doorgaans heb ik het niet zo op banken. Ze zijn een noodzakelijk kwaad, handig op zijn tijd, maar als een bank iets cadeau geeft, zit er wat mij betreft altijd ergens een addertje onder het gras.

Flamingo kolonie
 Maar goed, dat is een vooroordeel, geboren uit een links verleden, en toen we dan ook een kortingbon ontvingen van Crédit Agricole voor een toeristische attractie ergen in Ain (01) werd die niet weggegooid met ander ongewenst drukwerk, maar op een stapel gelegd voor mogelijk later gebruik.
Het departement Ain maakt deel uit van Rhône-Alpes en ligt van ons uit gezien net aan de andere kant van de Saône, ten zuiden van Mâcon en "onze" Bresse. De Bresse bourgignonne is voornamelijk bekend om zijn kippen, die, net als de grote wijnen in Bourgogne een AOC hebben. De Bresse savoyarde, wat zuidelijker, heeft ook iets met vogels, maar dan van de niet eetbare variant. Midden in dat gebied in Ain (01) ligt temidden van honderden meren en meertjes (La Dombes) het plaatsje Villars-les-Dombes.

Pelikanen
De bon van de bank gaf een korting van 50% op toegang tot een vogelpark in Villars voor de tweede bezoeker, waarbij de eerste bezoeker dan het volle pond betaalt. Het park ligt op zo'n anderhalf uur rijden hier vandaan, en op een mooie nazomerdag togen we richting Ain. We waren er al eerder langs gereden toen we een bedevaartsoord in Ain (Ars-sur-Formans) hadden bezocht, maar het was die dag een nationale feestdag (Maria hemelvaart) en stond er een rij van hier tot gunder voor de ingang van het park. We besloten toen het park het park te laten, en reden terug richting Mâcon voor een bezoek aan een bijzonder fraaie kerk in Saint-André-la-Bâgé.
Toen we aankwamen op een maandag was het parkeerterrein nog lang niet vol en konden we zo doorlopen naar de kassa. We leverden onze bon in, ontvingen de korting en wandelden met onze plattegrond gewapend het park in.

Vale gier - klaar voor de aanval!
 Het park is aangelegd rondom een van de Dombes, een langgerekt meer omgeven door bebost terrein. Her en der staan een aantal volières, sommige toegankelijk via twee deuren gescheiden door een vogelsluis, sommige alleen te bekijken van buitenaf, en op een aantal plaatsen in en langs het meer zijn de vogels vrij of zijn ze alleen gescheiden van het publiek door een laag hek. De eerste "vrije" vogels die we tegenkwamen waren een kolonie flamingo's en een kolonie pelikanen. Ook de steltlopers en weidevogels liepen gewoon vrij rond. De parkietachtigen, kaketoe's en papegaaien zaten in een toegankelijke volière, evenals een aantal roofvogels, waaronder een grote gier. Aan de toegangsdeur hing een bordje dat je niet moest schreeuwen of hollen, en ik begreep in eerste instantie de achtergrond van deze opmerking niet echt. Tot ik bewonderdend naar een grote vale gier stond te kijken, die met zijn vleugels uitgespreid (minstens 2.5 m spanwijdte) op een rots stond. Zo'n beest weegt ongeveer 8 kg en is ca. 1 m hoog, en toen hij dan ook van zijn rots in mijn richting vloog, daarbij rakelings over mijn hoofd scherend en vlak acher me landde, moest ik me dan ook echt vemannen om niet hard weg te rennen....

wasechte kleuren....
Buiten de fraaie collectie vogels die het park herbergt en de natuurlijke ambiance van het geheel bleek het pièce de resistance de vogelshow te zijn die een paar maal per dag werd gehouden. De dieren werden blijkbaar dusdanig gemanipuleerd, dat ze precies op tijd vanaf het meer of vanuit het vomitorium aan kwamen vliegen, landden op het toneel of op het water, en op tijd plaats maakten voor de volgende artisten. Om er een paar te noemen: een aantal pelikanen dat op het meer vóór de toeschouwers en vervolgens op het toneel landde, een maraboe die van het toneel elke keer naar een andere plek bovenaan het amfitheater scheerde vlak over de hoofden van het publikek heen, een zelfde soort vertoning met een groot aantal fraai gekleurde vogels (rode en zwarte ibissen, felgekleurede ara's en andere papegaaiachtigen).

Kroonkraan
Het fraaiste was het aan komen vliegen en landen van een aantal kroonkranen, die een heel bijzondere aanblik tonen zowel bij het aanvliegen als tijdens de landing. Ik heb het doorgaans niet zo op shows met dieren, maar deze voorstelling was bijzonder boeiend, en ik heb me dan ook geen moment verveeld.
Ik zal, de kortingskaart van de bank indachtig, het woord financiële aasgieren (in elk geval een paar dagen) niet meer in de mond nemen!

"Gewone" aasgier
Het Parc des Oiseaux in Villars-les-Dombes ligt een dagtocht verwijderd van La Tuilerie de Chazelle.

zaterdag 20 april 2013

Clunypedia

De digitale vloedgolf van vrij beschikbare informatiebronnen houdt aan. Na Wikipedia, Wiktionary en hoe al die zaken ook nog meer mogen heten kregen we een uitnodiging voor een dagje uit ter introductie van een nieuw product, Clunypedia.

Dit had ik gisteren nog op mijn scherm....
 Nou was die introductie wat mij betreft maar bijzaak; het dagje uit was voor ons de hoofdschotel van deze aanbieding, en Clunypedia namen we dan wel op de koop toe. De dag begon ontegenzeglijk erg Frans. De bus zou om 8h30 vanuit Cluny vertrekken, dus wat doe je dan: je zorgt ruim op tijd aanwezig te zijn, en moet dan dus ruim 3 kwartier, tot 9h00 blauwbekkend staan wachten tot de laatste deelnemers van de 37 (na een aantal telefoontjes van de reisleidster) het zich verwaardigden gezellig koutend richting bus te komen wandelen. Maar goed, uiteindeijk reden we dan toch om 9h00 van het parkeerterrein af, richting Berzé-la-Ville.


Chapelle des Moines - Berzé-la-Ville
Onderweg werd uitgelegd wat Clunypedia voorstelde: het ging om een digitale database van "Sites Clunsiens", oproepbaar vanaf een kaart op een scherm met allerlei zoekcriteria. Er kon geselecteerd worden op bouwjaar (alle kerken gebouwd vóór 1300 bijvoorbeeld) of onderwerp (kerken, abdijen, wijngaarden, dekenaten bijvoorbeeld). Tijdens de rit hield één van de presentatoren een tablet omhoog, toonde een kaart van Frankrijk, waarop hij ter illustratie inzoomde op het gebied waar we in rond reden, terwijl hij als zoekcriterium dekenaat gebruikte en waarna hij vervolgens de gegevens over de voormalige doyenné van Chazelle op het scherm toverde. De nadruk lag vooral op het netwerk van cluniziënzer sites, een uitgebreide collectie van kerken, kloosters, landbouwgebieden en musea die verspreid door heel Europa (dus buiten Frankrijk ook in Duitsland, Engeland en Zwitserland bijvoorbeeld) liggen.


Christ en Gloire in de Chapelle-des-Moines - Berzé-la-Ville
Eenmaal thuisgekomen probeerden we de getoonde demonstratie te reproduceren; helaas werkte de software niet onder (mijn versie van) Internet Explorer - toch nog steeds de meest gebruikte browser -, maar in Firefox werkte het wel. Daarnaast bleken er nog één of meer (overigens erg interessante) apps beschikbaar te zijn, maar voor een digitale dinosaurus zoals ik ben, zonder mobieltje, i-pad, i-pod, i-phone, tablet, notebook, laat staan smart phone was dit net één brug te ver. Het hele project is nog volop in ontwikkeling, dus verwacht geen volledig overzicht van clunisiënzer sites! Terwijl ik dit schrijf, wilde ik de link naar Clunypedia.com even toevoegen, maar wat gisteren wel ging, lukte me vandaag niet meer. Laten we het voorlopig maar even op een kinderziekte van een nieuw product houden. Het systeem wil me laten inloggen op een aantal app sites waar ik nog nooit van gehoord heb!


De apsis van de Chapelle-des-Moines - Berzé-la-Ville
Maar goed, zoals gezegd was voor mij Clunypedia een aardige bijkomstigheid. Het eerste bezoek van de dag gold de Chapelle des Moines in Berzé-la-Ville, die we weliswaar al kenden, maar waar de fresco's in die kapel van dusdanige kwaliteit zijn dat die een herbezoek meer dan rechtvaardigen. Prettige bijkomstigheid: er hangen in de kapel overal bordjes met verboden te fotograferen, maar toen ik van buiten de kapel een plaatje van de deuropening met een glimp van de fresco's wilde knippen, werd ik door degene die de lezing in de kapel gaf bijna naar binnen geduwd met de boodschap : "maak foto's, maar pas op, je krijgt problemen met tegenlicht". Dat was tegen geen dovemanssoren gezegd, en hoewel ikzelf niet wilde flitsen omdat dat invloed kan hebben op de kleuren, reden waarom je in veel musea wel mag fotograferen maar dan wel zonder flits, was ik één van de weinigen die die zelfdiscipline opbracht; al gauw vlogen de flitslichten je om de oren. Ik had nu dus eindelijk een felbegeerde fotoreportage van dit kunstwerk kunnen maken, die te bekijken is door hier te klikken.


Domaine des Vignes du Maynes - Cruzille
Na dit bezoek kon wat mij betreft de dag niet meer stuk. Het volgende bezoek gold een wijngaard in Cruzille (Domaine des vignes du Maynes) die rond 1140 al wijn produceerde voor en onder leiding van de monniken van de abdij in Cluny (het Domaine is te vinden op Clunypedia). Van de wijngaard zagen we weinig of niets, maar de dégustation was, voor wat betreft hun biologische witte wijn tenminste, zeer geslaagd (hoewel ook zeer aan de prijs).
Na dit intermezzo werd ons een mâchon (vrij vertaald een snelle hap, maar van beduidend hogere kwaliteit dan een patatje oorlog!) aangeboden door twee gerenommeerde restaurants uit Cluny met wijn uit een uitstekende cave in Bray in het lavabo des moines in de abdij van Cluny, waarna een bezoek volgde aan het Musée Ochier en het grote transept van Cluny III.


Kapiteel in het grote transept van Cluny III

Tenslotte was er nog gelegenheid tot het beklimmen van de Tour de Fromages, met een prachtig panorama over Cluny en een indrukwekkend virtueel uitzicht over Cluny op een scherm, met daar overheen geprojecteerd een reconstructie van de abdij zoals die tot eind 18de eeuw Cluny beheerste, en een bezichting van het Maison des Dragons aan 8 Rue de la Barre, een huis dat volop in staat van restauratie verkeert en waar op de muren een paar 14de of 15de eeuwse wandschilderingen zijn ontdekt.
's Avonds was er dan nog de officiële presentatie van Clunypedia, maar wij hielden het na dit redelijk zware programma rond 17h30 voor gezien. Clunypedia hebben we inmiddels thuis zelf bekeken. Het ziet er zeker interessant uit, maar om daarvoor nou een smart phone aan te schaffen? Dat gaat me toch net iets te ver!

Het laatste model smartphone