woensdag 30 november 2011

Gérard Plussauvages

Het lijkt erop dat Frankrijk een equivalent heeft van onze eigen onvervalste linkse hobby hater Geert Wilders, en we noemen hem voor het gemak maar even Gérard Plussauvages.
Ook in Frankrijk staan de subsidies voor zulke verachtelijke linkse uitspattingen als concerten, theatershows en toneelspel onder steeds zwaardere druk. We ondervonden dat tijdens de algemene ledenvergadering en het jaarlijkse etentje (weer van die overbodige Cormatinoise grachtengordel luxe!), aangeboden aan alle vrijwilligers die geholpen hadden bij het jaarlijkse festival “Les Rendez-Vous de Cormatin” door het gezelschap dat het theaterdeel voor zijn rekening neemt, de Studio Asnières uit de buurt van Parijs.
De opbouw van toneelvloeren en de benodigde tenten voor buitenvoorstellingen, de aanvoer van en het opzetten van de stoelen voor de tot theater omgebouwde landbouwschuur en voor de inrichting van het openluchttheater, de kaartjescontrole tijdens de voorstellingen, en nog een aantal andere hand- en spandiensten nodig om het festival tot een succes te maken worden gedaan door zo’n 40 à 50 vrijwilligers uit Cormatin en omgeving.
De toneelspelers, technici en organisatoren zijn zich er goed van bewust dat zonder die vrijwilligers het theaterfestival niet gehouden kan worden zonder nog veel hogere kosten te maken dan al het geval is. En het gezelschap, ongetwijfeld gesubsidieerd door nog wat restjes ondergedoken ex-communisten uit het voormalig Oostblok, vindt dat ze ook nog een ideële taak hebben; ze leiden, ook tijdens het festival een aantal veelbelovende acteurs op zodat het Franse toneel kan blijven putten uit een reservoir van jonge toneelspelers.
Enfin, na de (eenvoudige doch voedzame) maaltijd kwam de niet-islamitische aap uit de mouw: in elk bestuursorgaan dat subsidies verstrekt blijkt Gérard Plussauvages zijn zetmannen te hebben. Zowel de regio Ile-de-France als het département Hauts-de-Seine als de gemeente Asnières-sur-Seine hebben de kraan zodanig dicht gedraaid dat er volgend jaar geen sprake meer kan zijn van vijf verschillende voorstellingen. Het enige wat Hervé van der Meulen van Studio Asnières kon garanderen was dat er volgend jaar in elk geval één cabaretvoorstelling kan plaats vinden, maar hoe het gaat met de toneelstukken is een open vraag.
En of de regio Bourgogne, het département Saône-et-Loire, de Communauté de Communes entre Grosne et Guye CCGG, het canton Saint-Gengoux en de gemeente Cormatin voldoende geld op willen en kunnen hoesten om het festival op het oude peil te laten doorgaan is zeer de vraag. Waarschijnlijk is er volgend jaar dus beduidend minder werk voor de vrijwilligers. Bedankt, Geert!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten