donderdag 10 november 2016

Camping La Tuilerie de Chazelle nieuwe stijl

Toen we met onze camping begonnen hadden we die opgezet als een camping waar wijzelf ( in het verleden fanatieke tentkampeerders) graag zouden willen staan. Na een aantal jaren gedraaid te hebben met tenten, campers, caravans en auto's naast de tent besloten we (in 2014) na een paar extreem natte zomers geen auto's meer bij de tenten toe te staan, en op het terrein in principe alleen nog tenten toe te laten.

2006
Dat resulteerde in een beduidend betere nachtrust voor ons als de weersverwachtingen erg slecht waren, of als het dagen achtereen geregend had in het begin van het seizoen. Een bijkomstigheid was de lagere bezettingsgraad, maar aangezien we niet van de camping hoeven te leven was dat geen groot punt.
De auto's moesten dan langs het pad net buiten de camping geparkeerd worden, en daar was beperkt ruimte voor max. 5 "normale" voertuigen, geen aanhangwagentjes, geen bussen, geen campervans. "Normaal" bleek een rekbaar begrip. We vonden uiteraard onze eigen auto normaal, en alles wat langer was was "lang". We kwamen toen met een max. lengte van 4.25 m per auto op de proppen, maar dat bleek in de praktijk te vaag te zijn.

2007
We kregen hier kampeerders aan het hek die een auto van ca. 5 m bleken te hebben, terwijl ze aangegeven hadden dat hun auto slechts 2 m (!) lang was; we hebben hier nogal wat discussies gehad over het acceptabel zijn van een overlengte van 0.5 m; we kregen met name vorig seizoen een aantal kampeerders die hier alleen maar kwamen omdat we een paar cent goedkoper waren dan andere campings, en niet voor de rust en de vrije natuur die we hier bieden; kortom, er zaten nogal wat haken en ogen aan wat een simpel concept leek te zijn. Daarna hebben we ons het hoofd gebroken over hoe we de camping open konden houden voor kampeerders waarvan wij vinden dat ze hier inderdaad thuis horen (en dat zou voor beide partijen prettig moeten zijn) zonder in oeverloze discussies verwikkeld te raken over de lengte van de auto, of de auto toch niet naast de tent mag staan, enz.

Camping nieuwe stijl: vaste parkeerplaatsen
Met ingang van volgend jaar gaan we het dus wéér anders doen. Om degenen die hier alléén komen omdat we wat goedkoper zijn dan de omliggende campings te weren gaan we de prijs iets verhogen, tot net boven het tarief van de concurrentie.
We accepteren alleen boekingen als we van te voren de lengte en breedte (en het type auto, ter controle) van het voertuig kennen. Dat kan resulteren in max. 5 (kleine) auto's op de parkeerplaats, maar ook in slechts twee grote auto's, die dan parallel aan het pad geparkeerd worden, of een combinatie daarvan. Dat betekent dat we mensen die we hier eigenlijk graag zien weer kunnen accepteren, aangenomen dat er voldoende parkeerruimte is. Ik denk dan met name aan een stel dat hier een paar maal is geweest met tent én een kampeerbus, die niet diagonaal t.o.v. het pad kan parkeren, maar wel evenwijdig aan het pad.


Camping nieuwste stijl: flexibeler parkeerplaatsen
De consequentie van deze opzet is dat we geen kampeerders meer accepteren die op de bonnefooi langs komen als we toevallig een keer niet thuis zijn. Die moeten óf wachten, óf elders hun heil zoeken.
De nieuwe opzet geeft ons voldoende ruimte om wat te schuiven met de parkeerplaatsen als we weer eens een extreem droge zomer hebben (en die zijn er echt wel!). Bovendien hebben we hiermee onze handen vrij om te accepteren wie we willen, zelfs als die buiten het seizoen komen (zoals een van onze vaste groepen) of kampeerders die de tent hebben ingeruild voor een kleine caravan (bij hoge uitzondering én sterk weersafhankelijk).

En zo zou het er volgend jaar ook weer uitzien
Maar dat is dan wel helemaal aan ons!